Loppisguiden – så fyndar du bäst

Jag går på loppis närmast varenda helg, jag är alltid på jakt efter något och så tycker jag att det är otroligt roligt att inte veta vad som döljer sig bakom nästa hörn, längst ner i nästa korg eller bakom en massa bråte på en hylla.
Genom åren har det blivit en del fynd. Och med fynd menar jag allt från att jag har hittat något som är värt en slant mer, hittat något jag känner att jag inte kan leva utan (ungefär) eller bara trillat på något som känns så rätt i inredningen.

Så jag tänker att jag här delar med mig av mina loppisknep.

 1. GÖR UPP EN TUR. Ofta när jag ska ut på loppisjakt åker jag till fler än ett ställe. Jag ser det lite som en utflykt. Kolla upp öppettider och adresser. Det kan även vara bra att kolla upp telefonnummer – en del ställen öppnar ibland bara på begäran, då kan det vara smidigt att ha ett telefonnummer till hands.
 2. PLANERA. Om du vet att du är ute efter ett särskilt glas som gått sönder som du vill komplettera med, eller vet att du är ute efter något särskilt och letar efter många saker – skriv ner det. I loppisjakten är det lätt att dra i väg känslomässigt och glömma det man var ute efter från början (det är i och för sig lite av tjusningen).
 3. ÅK I TID. Åk till loppisen i tid, gärna vid öppning. Allt fler är intresserad av loppisfynd och gamla saker i dag + att handlarna säkert hänger på låset. Så, var där i tid för att minska risken att missa godbitarna. Ännu viktigare om loppisen bara har öppet ibland eller har väldigt oregelbundna öppettider.

  IMG_5371

  Är man inte tillräckligt tidig på loppisen kan det vara lätt att missa guldkornen. Det gjorde jag nyligen, ett Superellipsen-bord för 300 kronor.

 4. TÄNK PÅ MÅTTEN. Det kan vara smart att ha med sig ett måttband. Hittar du drömbyrån och är osäker på om den får plats vid en specifik vägg, då är det bra att kunna mäta. Har du glömt måttbandet eller måttstocken hemma går det säkert bra att låna om du frågar personalen. Är du dessutom ut efter en specifik möbel till en särskild plats – ha med en liten skiss med mått över boendet/platsen där möbeln ska stå så du vet hur mycket yta du har att röra dig på med den nya möbeln.
 5. KONTANTER. Samhället går mot att bli kontantlöst. Men på loppis kan det fortfarande vara en idé att ha kontanter med sig, även om många secondhandställen i dag har andra betallösningar för kort.
 6. VÅGA FRÅGA. Om du är ute efter något specifikt och inte hittar det – våga fråga personalen. I bland kan de nyligen ha fått in något som kanske ännu inte har landat på hyllan. I bland kanske just det du söker är på väg in.
 7. TÄNK UTANFÖR BOXEN. Eftersom det i regel är billigt på loppisar är det kanske inte alltid en katastrof om man gör ett litet felköp. Därför försöker jag tänka lite utanför boxen i bland och köpa sådant som kan bli något annat än vad det egentligen är. Senast köpte jag en gammal fruktlåda från Italien. Tror den kommer att bli en jättefin liten mini-pallkrage för kryddorna på balkongen i sommar.
 8. TÄNK UTANFÖR SÄSONG. Det kanske inte alls känns lockande att köpa krukor till balkongen mitt i vintern. Men det är kanske då som det faktiskt finns flest av dem, när inte ”alla andra” är på jakt efter utomhussaker till balkong och trädgård i maj. Har man lite tur kan sakerna då bli lite billigare.
 9. TÄNK EFTER FÖRE DU PRUTAR. Många är ute efter superfynden och blir säkert frestad att pruta ibland. På vissa loppisar kan det funka, andra inte. Jag är en dålig prutare och på ställen där intäkterna går till välgörenhet har prutar jag inte. Men känner man att det är läge på en loppis (man kan bara få ett nej) kan det i bland vara smart att samla ihop sakerna man har samlat ihop, så kan man i bland få ett lite bättre samlat pris. Men här råder jag bara att du själv ska känna efter vad som är okej eller inte när det kommer till att pruta.
IMG_5756

Loppisfyndad tavla, guldplätterade skedar och miniglas.

Translate: This is how I’m thinking about thrifting.

Annonser

En reaktion på ”Loppisguiden – så fyndar du bäst

 1. Vilken bra guide! Är rätt så dålig på loppisar, hade (jepp, inte längre har! Tack konmari och flytten) alldeles för mycket grejer och hittade alltid bara stora möbler eller alldeles för onödig (läs: i mitt hem redan existerande) grejer. Men bra tips till när vi sen flyttar tillbaka hem. Har ju inte sparat några möbler alls exempelvis.

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s