Rödvit inspiration/bortom horisonten

Förutom att samla på mig inredningsdetaljer, bra musik och annat smått och gott samlar jag på vackra platser. Inspirerande platser. Dessa plockas sedan fram vid behag – en tanke på dem bidrar med en känsla, ett besök ger bränsle till ny energi och inspiration. Inspiration som kan föda både det ena och det andra. Förutom att själen har fått sitt kan jag komma hem och möblera om, kanske se en dokumentär med den bästa människan jag vet. Och jag har hittat min allra största källa till inspiration, som verkar vara outtömlig. Danmark. Där borta, på andra sidan sundet och landet som dessutom firar nationaldag i dag.

KULTURVAERFTET
Jag minns inte när mitt första besök på Kulturvaerftet (uppbyggt vid en båtdocka i Helsingör) var. Detta kulturmekka och kulturhus fyllt av konserter, bibliotek, lugna läsavdelningar med utsikt över havet och trevligt café med god cappuccino har satt sig i mitt hjärta. Arkitektur och innehållet tycks allt tydligare hånle mot delar av Helsingborgs kulturutbud från andra sidan sundet – alla städer borde ha ett Kulturvaerftet. I somras, på min trettioårsdag, löste jag en färjebiljett och åkte över. Alla jobbade på dagen, så jag la ner min födelsedagsbok i väskan och åkte dit. Satt ensam på uteserveringen i solen, drack cappuccino i take away-mugg och insöp atmosfären oavbrutet. Nästa projekt är att ta sig an en konsert på platsen.

LOUISIANA MUSEUM OF MODERN ART
Lousiana
Foto: http://www.louisiana.dk
Med Öresundsvågor som slå mot klipporna, böljande gräsprydda backar och med 60-talsarkitektur med välbevarade originaldetaljer och panoramafönster mot naturens alla element; grönska, himmel och hav måste Louisiana vara en av de vackraste platserna på jorden. Jag har besökt platsen tre gånger och museet har både kostat mig tårar och betalat mig oändliga lyckorus. Vilka utställningar som visas spelar sällan roll, för arkitekturen och omgivningen är enligt min mening utflyktens höjdpunkt. Ett glas vin och en god macka i matsalen, en promenad i parken gärna med någon annans hand i sin och unviserumstor källa till inspiration. En absolut höjdpunkt där var Hilma af Klint utställningen. Fantastisk och på många sätt oväntad konst. Och museumshopen – kanske den bästa av sitt slag.

GLYPTOTEKET
Antik konst och främst byster från Egypten trodde jag inte skulle kunna göra sådan inverkan på mig. Jag har aldrig varit på en plats där färger (väggmålningarna!) har varit så perfekta. Ljus från takfönster faller perfekt genom takfönster mot de dova men vackra väggfärgerna, över vita marmorbyster. Det är något med rumsligheten och den skira, lugna stämningen. I hjärtat av byggnaden finns palmer som får mig att tänka på djungelexkursioner och äventyr. Museumshoppen är vacker och har trevliga böcker och prylar. En väldigt fin person introducerade Köpenhamnsplatsen för mig en söndag. Så fint.

RUE VERTE
Rueverte
Foto: http://www.rueverte.dk
För en liten tid sedan trillade jag över inredningsbutiken Rue Verte (Gröna gatan), på Ny Östergade i Köpenhamn. Men namnet till trots går mycket i grått, blått och jordiga toner. En smutsig, oputsad lyxkänsla med dramatik säger känslan mig. I butiken med många vinklar och vrår ligger ett café och de separata rummen ger en känsla av att komma hem till någons privata hem. Inredningen känns ny (åtminstone för mig) och egen och ger mig helt nytt perspektiv på inredning, ja världen. Ovårdad elegans, så bra. Besök!

SATATENS MUSEUM FOR KUNST
De stora hallarna i Statens museum for kunst i Köpenhamn, med konst tar smått andan ur mig. Stengolven, rymden i byggnaden. Det finns så mycket att känna inspiration igenom. Även om jag inte är en konstkännare är det en plats jag vill vara på, en plats som säkert kommer till liv när lamporna har släkts. Museumshopen är absolut värd ett besök.

Annonser

En reaktion på ”Rödvit inspiration/bortom horisonten

  1. Ping: Köpenhamnsnytt | Små tecken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s